Ryushin Shouchi Ryu is gebaseerd op het traditionele zwaardvechten dat zijn oorsprong heeft in het Kanto gebied van Japan. De stijl verspreide zich later naar Kyushu en vervolgens naar andere delen van Japan. De stijl bestaat uit iai (68 kata), bokuto kumitachi, iai kumitachi, tachitori en tantotori. De vormen/kata die door deze stijl worden overgedragen tonen de kennis, wijsheid, discipline en vastberadenheid van een groot aantal meesters en kenners verspreid over honderden jaren . Het was uiterst moeilijk maar van vitaal belang om deze vormen/kata correct over te dragen, generatie op generatie.

 

Gelukkig hebben de vormen/kata die in deze stijl door  Kawabata sensei zijn overgedragen, nog steeds dezelfde oorspronkelijke inhoud, en komen nauw overeen met de vechttechnieken van de samoerai uit de sengoku jidai (oorlog tijd) tot aan de Tokugawa Shogunate.  

 

De geschiedenis van Ryushin Shouchi Ryu begint in de jaren 60, toen de oprichter en eerste hoofdmeester, Kawabata Terutaka, de Sogo Budo Shodukan dojo in het Asakusa wijk van Tokyo starte en er begon les te geven. Daar bleef hij de technieken, die zijn doorgegeven door de meesters, bestuderen en oefenen. Hij trainde leerlingen in Japan maar ook een aantal andere landen waaronder America, Hongarije en Australië. 

In 2006 richtte Kawabata sensei, Ryushin Jigen Ryu op en werd daarmee ook meteen zijn eerste hoofdmeester. In 2008 gaf hij deze positie af aan zijn favoriete leerling, hanshi Yahagi Kunikazu. Op dit moment is Kawabata nog steeds actief als hoofd van de Seiseikan en een adviseur van de huidige hoofdmeester.

 

Om het doel van de school beter uit te laten komen werd de originele naam van Ryushin Jigen Ryu veranderd in Ryushin Shouchi Ryu (2011). De nieuwe naam geeft de essentie van de stijl weer. Een sterk en flexibele lichaam en geest ontwikkelen die past in deze tijd.

De Soke (hoofdmeester)

Eerste generatie: Kawabata Terutaka
Kawabata sensei  (geboren in Daito-ku, Tokyo,) begon zijn traditionele zwaard training in 1969. Hij startte aan de Shobukan dojo en de Isshin-juku opgericht door zijn vader in Daito-ku’s Asakusa gebied. Later opende hij zelf dojo’s in verschillende plekken. Hij onderrichte veel leerlingen en bleef ook zelf trouw en gedisciplineerd trainen en studeren zelfs tot de dag van vandaag. Ondertussen diende hij ook in verschillende functies zoals directeur en vicedirecteur van de International Congress of the Martial Arts (Kokusai Budo In) en de International Federation of the Martial Arts (Kokusai Budo Renmei).

Kawabata sensei is bekend voor zijn belangrijke bijdragen in het promoten van de Japanse krijgskunsten . In de jaren 80 ontving hij een onderscheiding voor zijn bijdrage. (Budo Korosho).

Op een TBS televisie programma dat werd uitgezonden in 1987 slaagde Kawabata erin om een samoerai helm te splijten met een zwaard. Hij werd door deze demonstratie, die bekend staat als de Showa Period Helmet Split, beroemd. Dit was de eerste keer in honderd jaar dat de techniek succesvol werd uitgevoerd. De laatste succesvolle demonstratie was in de jaren 80 van de 19de eeuw toen Sakakibara Kenkichi van de Jiki Shinkage Ryu de techniek uitvoerde in het bijzijn van de Keizer Meiji. 

Tweede generatie: Yahagi Kunikazu
Yahagi Soke, geboren in Katsushika-ku, Tokyo, begon actief kendo te trainen op de basisschool, hij was toen 10 jaar. Toen hij 30 was sloot hij zich aan bij de NCR dojo (nu bekend als het Nihon Zaidan gebouw) in Asakusa, Minato-ku, Tokyo, dat op dat moment onder leiding stond van Kawabata sensei.  Na dertig jaar gedisciplineerd te hebben getraind onder Kwabata sensei werd Yahagi tot hoofdmeester benoemd en volgde hij Kawabata op als Soke en voorzitter van het International Congres of the Martial arts. Als Soke instrueert hij leerlingen aan de Seiseikan dojo en vestigde dojo’s in Japan, America en Europa. Hij maakt jaarlijks officiële reizen om trainingen te verzorgen in het buitenland, waar hij enthousiast ontvangen word en erg gewaardeerd wordt door zijn buitenlandse studenten. 

Als bestuurslid van zowel de Internationale Congress of the Martial Arts als de International Federation of the Martial Arts, en als een 7de dan kendo instructeur in de All Japan Kendo Federation, vervult Yahagi Soke een leiderschapsfunctie in het verspreiden van de Japanse cultuur en in het overbrengen van de kunst van kobudo.